I branschen sedan 1972, och fortfarande där.

Historia

Bakgrund

Elektrondata (vanligen kallat Edata av kunder och leverantörer) grundades 1974, och är därigenom ett av landets äldsta i drift varande dataföretag. Verksamheten hade dock startat redan 1972 som ett handelsbolag, med programmering av blanketter mm. för bland annat Bilspedition och Nässjötryckeriet.

Namnet kommer sig av att bolaget på den tiden hade två verksamhetsgrenar; utveckling och försäljning av elektroniska produkter (bandspelare, mixerbord, etc) samt programmering av datorer. Elektronikdelen avknoppades på ett tidigt stadium.

Av de 3 personer som nu äger Elektrondata har alla varit med sedan början eller mitten av sjuttitalet.

Nedanstående bild visar några av
Edatas pionjärer.
Några av Edatas pionjärer.

Assemblerperioden 1972 - 1978

Verksamheten bestod till en början av programmering av skräddarsydda rutiner för bokföring, fakturering, diverse registrering till stordatorsystem. Programmeringen utfördes i ASSEMBLER på Burroughs L-2000, L-5000, samt L-8000.

Kända kunder från denna tid är VOLVO, Bilspedition, Algots, Nässjö-Tryckeriet, m.fl.

COBOL 1976 - ????

Med tiden - runt 76 - kom en variant av COBOL till L-8000. Burroughs lanserade vid denna tid även maskinserien B-700, vilken var en kraftfull kontorsdator med den tidens mått. Maskinen var på 16 Mhz, med t.ex 32 Kb internminne, och två löstagbara diskar om 1,3 Mb. Registrering av data skedde antingen via consol (med en eller två valsar för utskrift), eller genom stansning av hålkort (80- eller 96-kolumners) på extern enhet. För stora utskrifter användes t.ex en 160 LPM radskrivare. Denna maskin och dess efterföljare programmerades i COBOL (B7CBL), och blev på så vis Elektrondatas introduktion till COBOL.

På denna tid utvecklades många varianter av order/faktureringssystem för tillverkande industri i Småland, merendels möbelindustri. Sonett, TUA-verken, Källbo, Witreco m.fl fick sina datasystem från Elektrondata på denna tiden. Andra exempel på kunder från denna tid, är Sessan-Linjen, Tor-Line och Thun-Rederierna

Minidator av märket Burroughs, modell B-80

När Burroughs senare lanserade efterföljaren B-800 kom man ifrån begränsningen med 150 teckens kapacitet per registerpost, och kunde på så sätt enkelt lagra mer data om varje kund, leverantör eller artikel etc, och detta gav upphov till tanken att skapa ett standardsystem , med viss parameterstyrning. På denna tid var annars alla system som installerades unika, och vart och ett hade sin egen uppsättning av käll-kod i form av ett antal lådor med stansade hålkort.

Ms-systemet

I och med detta föds Elektrondatas första standardsystem för administrativa rutiner, MS-SYSTEMET (Möbelsystemet). Principen är att man skall kunna återanvända redan skriven kod, samt att kunderna i möjligste mån skall köra på samma versioner av programmen. De olika företagens individuella behov hanteras genom ett centralt parameterregister, samt geom företagsunika styrregister. I det centrala parameterregistret kan kunden själv styra om han t.ex vill ha plocksedel utskriven vid ordertillfället, eller vid ett senare tillfälle (eller inte alls). Genom företagsregistret - som Elektrondata hanterade - styrdes större och strukturella skillnader företagen emellan.

Tids- och uppdragsredovisning

Ett Tids- och uppdragsredovisningssystem för konsulter skapades även under denna tid. Systemet kallades kort och gott för TUR. Användare av detta system: BDAB, DATEMA, Contecton, Postens Verkstäder, Lund & Vallentin, VBK, DNV Ingemansson, m.fl.

Eldebiteringssystemet

En speciell gren av Elekrondatas verksamhet kom att bestå i utveckling av eldebiteringssytem. Ett 50-tal kommuner och eldistributörer köpte Elektrondatas system vilket kördes på Data-General maskiner ur CS-serien.

Data General

Detta samarbete startades c:a 1978 och drevs tillsammans med TeleData i Stockholm.

UNIX

När försäljningen av minidatorer började minska, samt i samband med att Elektrondata ville vara mindre beroende av hårdvaruleverantörerna, lanserades tanken på att utveckla ett nytt administrativt standardsystem under UNIX, någon gång under 1981.

Unix-föreningen

Elektrondata var med bland de företag och institutioner som grundade den svenska UNIX-föreningen EUUG svenska, eller SUUG som den senare kom att heta. Elektrondata var under flera år verksamma i föreningens styrelse.

adMix

1983 var den första versionen av Elektrondatas UNIX-baserade standardsystem adMix klart, och installerades på ett flertal företag. adMix är ett heltäckande administrativt system, och Elektrondatas huvudprodukt.

Scandia Metric

Under några år samarbetade Elektrondata med SCANDIA METRIC som hade agenturen för en UNIX-dator - ZILOG - vid denna tiden.

Wicat

Göteborgsföretaget Mytech saluförde i mitten på 80-talet Wicat-datorn, på vilken flera adMix-system installerades, bl.a. hos Högskolan i Göteborg, och på Hemglass.

Sperry

När Sperry skulle genomföra sin stora UNIX-satsning i mitten på 80-talet vände de sig till Elektrondata, och ett mångårigt och givande samarbete tog form. Många adMix-system har installerats på Sperrys datorer.

Kända kunder från denna tid är Berns Salonger, Räddningsverket, TCO, Sveriges Lokalradio, Målerifakta, m.fl.

När Burroughs och Sperry gick ihop och blev UNISYS var cirkeln sluten: Elektrondata hade ju börjat sin bana som samarbetspartner till Burroughs, och nu var man alltså tillbaka. Skillnaden var naturligtvis att det denna gång var operativsystemet UNIX som stod i centrum. Hårdvaruleverantörernas tyranni var brutet. Vi byter även COBOL-leverantör. Samarbetet mellan UNISYS och Elektrondata har varit mycket givande under åren.



adMix är utvecklat som ett teckenbaserat system med semigrafiska funktioner, men för att tillgodose användarnas önskemål finns nu en Client-Server modul som gör att man kan köra adMix i en PC med Windows95, 98, 2000, NT, XP .....

Klienten kan laddas hem och provköras gratis mot vår server.

Delphi

Klientdelen, adWin, är kontstruerad med hjälp av Delphi helt enligt Windows-standard. Kommunikationen mellan klient och server sker via TCP/IP protokoll. Produkten är helt kompatibel med internet, vilket bl.a innebär att man kan köra systemet över internet: Server i Göteborg, och arbetsstation/PC i Hong Kong eller varhelst man kan koppla upp sig mot Internet.

Linux

1995 började vi titta på Linux som plattform för systemet. Detta var möjligt efterssom ACU/Cobol kan köras i denna miljö (som en av ca 400 möjliga miljöer). 1996 gjordes den första kundinstallationen i Linux-miljö.

Efterssom Linux är gratis och helt stabilt är detta den miljö vi nu förespråkar. Elektrondata har sedan 1996 installerat adMix med Linux till ett stort antal företag i olika branscher.


Samba

Under 1996 kom vi via internet i kontakt med en programvara som heter Samba. Den gör att en UNIX-maskin på nätet uppfattas som en NT-Server av alla Windows-maskiner som också är kopplade till nätet.

En förnämlig funktion! Genom detta kan adMix och befintligt nätverk ha delar av serverns disk gemensamt för överföringar av data till och från adMix, helt transperant. Samba är dessutom gratis!

I dag

I dag handlar det mycket om att webanpassa lämpliga rutiner i adMix/adWin, samt att skapa nya webfunktioner, såsom ehandel och interna funktioner med webgränssnitt.





Hemsida Denna sida senast ändrad 2009-04-16
Copyright © 2001-2009 Elektrondata AB
Linux!