Innehåll

 

1 2000-arbetet

Fortskrider enligt plan. Läs mer om detta i Nytt om adMix!

2 EU-kontoplanen
Konverteringsrutinerna från gammal kontoplan till EU-dito

är klara sedan en tid.

3 Webbsidan
Edata utvecklar ständigt sin sida på internet. Räknarservicen är mycket populär, och nu har en ny service tillkommet, sökservice.

4 Diagram
Genom etablerad Internet-teknik kan man nu enkelt skapa diagram från adMix.

5 Besiktning av systemet
Låt oss göra en besiktning av Ditt sätt att använda adMix!




2000-arbetet fortskrider planenligt

På vår Webbsida: www.elektrondata.se/ kan Du själv se hur arbetet framskrider, men i skrivande stund rapporteras 7 av totalt 19 moduler i adMix vara 2000-säkra enligt IT-kommissionens krav. Hela projektet skall vara avslutat under våren. Du kommer alltså som användare att kunna 2000-testa adMix redan under sommaren.

 

 

Vanlig garanti gäller

 

Man kan utan överdrift säga att läget tenderar att bli lätt hysteriskt. I dagstidningar, radio och TV uppmålas de mest fasansfulla skräckscenarior upp; flygplan som störtar, respiratorer som stannar - för att inte tala om alla hissar, t.o.m. videon kanske slutar att fungera!

 

Natten mellan den siste december 1999 och den 1:e januari 2000 kanske inte är det bästa tillfället att ge sig ut och flyga, men det finns ingen anledning till panik; vad adMix anbelangar är läget under fullständig kontroll! Du som använder adMix kan t.ex läsa i Ditt Nyttjande- och underhållsavtal, där Elektrondatas garantiåtagnanden finns beskrivna. Dessa gäller självfallet även för 2000-problematiken. Vad gäller hårdvara, operativsystem, samt andra program, så får man naturligtvis vända sig till respektive leverantör för att kontrollera 2000-status.

Edata erbjuder 2000-test

För att skapa säkerhet för våra kunder erbjuder vi härmed en unik tjänst: 2000-test, som utförs i Dina lokaler, på Din dator(er) samt med Dina register kopierade till ett särskilt testbolag. Ett sådant test genomförs av Din ordinarie personal för ordermottagning, reskontraregistrering, lönehantering etc, under vårt överinseende samt efter vår planläggning. Produktionsdata kopieras helt enkelt över till ett testbolag, datorns datum ställs fram, och alla transaktionstyper som normalt genomförs under det dagliga arbetet gås igenom en efter en, och körs av den person som brukar göra detta. Plocksedlar skrivs ut, adresslappar och fraktsedlar skrivs, följesedlar och fakturor produceras etc. Precis som vanligt. Alla dokument samlas och kontrolleras m.a.p. förfallodagar. transaktionsdatum, etc etc. På detta sätt får man en dokumentation över just Ditt system i avseende på 2000-problemet, och eventuella problem kan åtgärdas i god tid innan problemet skulle uppstått. Tjänsten debiteras per timme på vanligt sätt. Kontakta vår Lars Andersson för vidare information.

EU-kontoplanen nu klar i adMix

Sedan en tid är EU-kontoplanen klar, tillsammans med konverteringsrutin och registervård för översättningstabell mellan gamla och nya kontoplanen. Rutinerna är körda hos ett antal kunder nu, och alla intresserade ombedes kontakta vår Fredrik Esborn för mer information.

Nyheter i Edatas Webbsida

På Edata satsar vi f.n. mycket energi på att anpassa adMix och adWin (vårt klientprogram) för Internet. Ett led i detta är den ständiga utvecklingen av vår egen webb-sida: www.elektrondata.se. Här bygger vi nu upp en informationsdatabas om adMix och dess moduler: Du kan prova adWin, Du kan läsa de senaste notiserna om utvecklingen av programmen, Du kan sätta upp Dig på vår e-postlista för nyheter och frågor om adMix, hämta besöksräknare till Din egen webb-sida, eller använda Elektrondatas sökfunktion till Din sida mm. Om Du t.ex provkör adWin mot vår Internetserver kan Du själv se hur adMix rapporter och listor ter sig när de visas på Internnet. Allt detta arbete banar väg för framtidens adMix, där man kan använda Internet som en säker, effektiv och självklar komponent i sig dagliga affärsverksamhet. Edatas webbsida har flera hundra besök om dagen - gör ett Du också!

Vill Du ha hjälp eller råd angående Din satsning på Internet ? Egen webbsida, prislistan på nätet, ta emot kundorder via e-mail etc. Kontakta vår Torbjörn Gard för mer detaljer.

 

Diagram i adMix

adMix har under de senaste åren utvecklats till ett system som kan köras i Windows-miljö, med allt vad detta innebär. I samband med vår satsning på egen webb-sida har vi arbetat på att integrera adMix i en Internet-miljö. Det är därför numera mycket enkelt för en modern adMix-adWin användare att bygga upp en helt grafisk redo- visningsmiljö via sitt Internet- program (Netscape eller Explorer). Det innebär att man använder dessa program till att titta på filer i den egna datorn. Genom att då använda Internet-tekniken för visning av information genom t.ex sk. Java-applets kan man snabbt och enkelt bygga upp en grafisk databas för visning av t.ex för- säljningsresultat eller annan statistik som adMix kan producera månadsvis, veckovis eller dygnsvis.

En sådan grafisk visning av siffermaterialet från adMix kan göra att man slipper skriva ut många och långa statistiklistor för distribution till personer som kanske inte ens tittar i dem. Genom att materialet kan visas som kurvor, staplar eller pajer mm kan det också göras attraktivt och stimulerande.

 

Dessa diagram kan också göras enligt sk. "Drill down" teknik, eller om man så vill enligt adMix fönstersökningsteknik: Ta en stapel, klicka på den så visas detaljer om densamma i ett eller flera led. Om t.ex en stapel visar försäljningen av dammsugare i Småland kan man få ett diagram som visar vilka försäljare som sålt just dessa. Klickar man på säljarens stapel visas kanske hans totala försäljning.

 

För dem som gärna vill ha det exakta siffermaterialet i botten kan man lösa detta genom att de datalistor som brukar skrivas ut läggs på disken istället. Sedan kan man med denna teknik titta på dessa utskrifter precis exakt som de skulle sett ut på papper, med dataränder och allt. Dessutom blir detta material sökbart. Det innebär att Du i en lista med flera hundra sidor lätt kan hitta genom fritextsökning. Genom att lägga sin statistik/redovisning i datorn på detta sätt, och betrakta materialet genom Internet-läsaren sparar man tid och pengar, och grundlägger för den moderna Internetkulturen. Kontakta Lars Andersson för mer information.

Gör en besiktning av Ditt system

Dagens datasystem är föremål för ständiga förändringar: Ny och bättre hårdvara ger nya möjligheter, nya lagar och förordningar ger nya redovisningskrav från myndigheterna. Kostnadsjakt ger nya enklare rutiner, och en allmänt turbulent omvärld skapar behov av nya strategier och metoder.

Eftersom adMix ständigt utvecklas kan det många gånger vara svårt för användarna att tillgodogöra sig systemet fullt ut. Det är vår erfarenhet att användarna ofta hemfallit till manuella sidorutiner istället för att se om adMix kan lösa saken. T.ex var det en kund som förde ett helt manuellt register på sina säljkontakter, när dessa kunde läggas in i adMix adressregister i marknadsmodulen. Andra exempel på mindre kända adMix-moduler är Tidur, och Inventarier.

Låt en av våra experter se över ditt sätt att använda adMix, och eventuellt föreslå nya rutiner eller förfaringssätt.

Kontakta Anna-Lena Hellman för info.

Ny version av adWin ute nu !

Senaste nytt!! Ny betaversion av adWin släppt!

adWin har nu försetts med utskriftsmöjligheter mot nätverket, eller egna datorns skrivare, och hanterar återutskrift.

adWin 1.0.b4 visar utskriftsstatus i ett fönster under menyn. När utskriften är klar kan den om så behövs återutskrivas på valfri skrivare.

Ett annan möjlighet är "Lokal hantering", vilket lägger över utskriften till PC. I PCn har man sedan flera olika möjligheter:

1. Man kan direkt skriva ut materialet på förutbestämd skrivare ansluten till nätverket eller PCn. Denna skrivare kan vara en laser- eller bläckstråleskrivare etc.

2. Man kan granska utskriften på skärmen innan utskrift, och påverka densamma: Växla mellan stående och liggande papper, byta fontstorlek, byta typsnitt, lägga in bilder eller symboler, mm. Man kan även slussa utskriften till en mall, t.ex. en blankett, för utskrift.

3. Man kan spara utskriften som en fil på disk. Detta kan ske i rtf-format, eller txt-format. Om filen då är t.ex en komma-separerad fil kan den läsas in i Excel för vidare bearbetning.

 

Den senaste versionen kan hämtas hem från vår Internetserver, eller erhållas direkt från oss. Kontakta Torbjörn Gard för ytterligare information.

 

 

 

 

 


Hemsida Denna sida senast ändrad 980325
Copyright © 1998 Elektrondata AB
Linux!